vrijdag 24 december 2010

Motoronderhoud top 3 van 2010

1|Raphaëlle Bacqué, Le dernier mort de Mitterrand (Grasset). Waarom willen mensen politieke macht verwerven? De industrieel Fernand de Grossouvre belandt in de slipstream van de latere president François Mitterrand omdat het spannend is. Zelden is de ondergang van een vriendschap tussen twee mannen zo machtig weergegeven. De gebroken Grossouvre schiet zich nota bene in het Elysée dood. Zijn familie zweert nog steeds bij moord. Marc Dugain is het scenario van de film al aan het schrijven.



Raphaëlle Bacqué maakte in 2008 ook de fantastische documentaire L'enfer de Matignon, met getuigenissen van twaalf eerste ministers. Check dit fragment op ina.fr:


    retrouver ce média sur www.ina.fr


2|Frédéric Martel, Mainstream. Enquête sur cette culture qui plaît à tout le monde (Flammarion). De Europese muntunie sputtert, maar de Europese cultuur is allang uit elkaar gevallen. Tussen Bokrijk en Disney gaapt het zwarte gat. Zo worden we regionale navelstaarders die Amerikaanse brol consumeren - ja, ons land wordt aangehaald als negatief voorbeeld. Martel is geen paljas à la Theodore Dalrymple, die zich graag moreel superieur voelt door de ondergang af te kondigen. Hij heeft overal ter wereld culturele industrieën bezocht, van Mumbai tot Beijing en Hollywood. En of het nu gaat om games, muziek, literatuur of film, Martel toont hoe entertainment werkt en hoe we onze ziel kunnen bewaren.


JEAN-MARIE COLOMBANI INVITE,Frédéric Martel, Auteur de « Mainstream »
Geüpload door publicsenat. - Nieuwe video's uit de hele wereld.

3|Michael Lewis, The big short. Inside the doomsday machine (Norton). Het beste boek over de kredietcrisis. Voor al wie wil begrijpen hoe erg onze schuldverslaving is. En nog spannend geschreven. Al moet De kloof van Piet Depuydt (Prometheus) er niet voor onderdoen.

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Michael Lewis
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical Humor & Satire BlogThe Daily Show on Facebook

(Verschenen in De Standaard der Letteren van 23 december 2010.)

donderdag 23 december 2010

Wat is een goed manuscript?

Over die cruciale vraag gaat de mekanieker van het motoronderhoud een gesprek aan met enkele collega-garagisten. En dit op 7 januari, om 19.00 uur, in de Singel (Antwerpen), tijdens het werkcongres van de Vlaamse Auteursvereniging.

Wat is een goed manuscript? Harold Polis (De Bezige Bij Antwerpen), Marita Vermeulen (De Eenhoorn) en Joos Kat (Wereldbibliotheek). Tine Mortier modereert het gesprek.

Voor meer informatie en voor het programma: check de site van de Vlaamse Auteursvereniging.

Wie niet wil komen, kan altijd beginnen bij het begin: de geniale pygmeeën van Microsoft (het eerste filmpje). Met enige goede wil voert deze komedie ons terug naar Microserfs van Douglas Coupland (toen hij nog veelbelovend was): 'I'm trying to feel more well adjusted than I really am, which is, I guess, the human condition.'

Een manuscript. En dan wat? Voor de liefhebbers volgt hier nog een instructie van een Amerikaanse komiek. Zie ook zijn andere lessen. Succes!

How to Start a Publishing Company -- powered by eHow.com

woensdag 22 december 2010

De opstand der snorren - over vrijheid


In de serie 'ouder wordende knorrepotten met een snor': Thilo Sarrazin, de man die in Duitsland het failliet van de migratie afkondigde. Sarrazin is een waardig lid van de snorrenclub waartoe ook Dalrymple en Scruton behoren - maar die hebben hun snor intussen geschoren om minder op te vallen.

Als tegengif laat het Motoronderhoud even Frank Zappa los, iemand met de snor op de juiste plaats. Het filmpje heeft Duitse ondertitels, zodat Sarrazin kan volgen.

(De opstand der snorren bevat interventies van Sarrazin & Sloterdijk.)

donderdag 2 december 2010

Parijse oorlogen - over Anthony Beevor, Sartre en het minder idyllische Parijs

Met de bevrijding van Parijs in augustus 1944 begon de oorlog pas goed. Politiek en samenleving stonden in het bevrijde Frankrijk op gespannen voet. Na D-Day, Stalingrad, Berlijn, Kreta en De strijd om Spanje maakt het Anthony Beevor tijd voor Parijs.


(Op de foto: maison close in Parijs, een van de populaire plekken van de collaboration horizontale, in 1946 gesloten op instigatie van mevrouw De Gaulle.) 

(Met interventies van Sartre, Raymond Aron en Pétain.)


Brief aan Pascal Chabot

Beste Pascal Chabot , Met veel plezier heb ik uw nieuwe boek Avoir le temps. Essai de chronosophie (Puf) gelezen. Ik raad het iedereen aa...